Image
Nokti 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Pravilno izbalansirana ishrana koja uljučuje sve važne makro i mikronutrijente kao što su ugljeni hidrati, proteini, masti, vitamini minerali i dovoljno tečnosti obezbediće nam zdravo funkcionisanje celokupnog organizma koji će nam pružiti zdrave i lepe nokte.

Koje to namirnice hrane i jačaju vaše nokte:

1. Integralne žitarice

Žitarice od celog zrna su sjajan izvor cinka i odlične su za doručak.

2. Bademi

Preporučuje se unos šake badema svaki dan, jer su bogati vitaminom E, koji je neophodan za zdrave i lepe nokte.

Vitamin E, kao moćan antioksidant, čuva ćelije od oskidativnog stresa i 23 badema obezbediće 60 % našeg preporučenog dnevnog unosa za ovim vitaminom.

Bademi su takođe bogati cinkom koji je ključan za zdrave i jake nokte. 

3. Jaja

Proteini su izuzetno važni za dobro zdravlje noktiju, a kada ne unosimo dovoljno proteina, nokti postaju lomljivi i krti.

Jaja su dobar izvor biološki vrednih proteina, gvožđa, kalcijuma, fosfora i liposolubilnih vitamina (A, D, E i K). 

4. Voda

Hidratacija je ključna za normalno funckionisanje organizma, i prvi znaci dehidratacije organizma odraziće se na vašoj kosi, koži  i noktima. Da biste imali zdravu kožu i nokte trebalo bi da unesete osam čaša vode dnevno.

5. Masti

Masti su makronutrijenti koji su takođe važni za zdrave, lepe i jake nokte. Masna riba, biljna ulja (maslinovo, ulje avokada) i orasi su odličan izvor esencijalne masne kiseline - linolne. Dakle uvrstite ove namirnice u svoju ishranu i sprečite da vaši nokti postanu krhki i lomljivi. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici