Image
Zubi 1
Photo: goldensquaredental.com.au (free for commercial use)

Svakodnevna oralna higijena je od ključnog značaja za zdrav i lep osmeh, a da li ste znali da je i ishrana izuzetno važna za zdravlje vaših zuba?

Pravilno izbalansirana ishrana koja uključuje voće, povrće, integralne žitarice, mahunarke, proteine, hrana bogata kalcijumom, sadrži sve neophodne hranljive sastojke  za dobro oralno zdravlje i zdrave zube i desni. 

Evo koje su to namirnice za jake i zdrave zube:

Hrana bogata kalcijumom pomaže nam u održavanju jakih zuba i kostiju: 

- mleko i mlečni proizvodi (jogurt, sir)

- obogaćeni sojini napici i tofu

- losos

- jezgrasto voće (badem, lešnik,orasi)

- integralne žitarice

- tamnozeleno lisnato povrće (spanać, zelje, blitva) i zelena salata, 100 grama kratko blanširanog zelja, spanaća ili blitve daće nam 150 mg kalcijuma.

Hrana bogata fosforom

Fosfor se do 80% nalazi u zubima i kostima i zajedno sa kalcijumom predstavlja glavne gradivne komponente kostiju i zuba i neophodni su za njihovu čvrstinu i jačinu.

Prirodne namirnice bogate fosforom:

Nemasna mesa (piletina, ćuretina, teletina), riba, jaja, orasi, zrna žitarica, pasulj.

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C stvara kolagen koji regeneriše zube i desni i podstiče njihovo zdravlje, neophodan je za jak imunitet i deluje kao antioksidant (štiti ćelije od slobodnih radikala).

Dobri izvori ovog vitamina su južno voće (pomorandža, limun, mandarina, kivi i dr), povrće poput paprike, brokolija, krompira, spanaća.

Pravilno izbalansirana ishrana i dobra oralna higijena (redovno pranje zuba posle svakog obroka, redovna poseta stomatologu), daće vam jake, bele i zdrave zube.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici