Image
Keleraba 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Keleraba (naučno poznata kao B. oleracea var. Gongylodes) je dvogodišnja biljka iz porodice kupusnjača (gde pripadaju kupus, brokoli, karfiol) i veoma je hranljivo i ukusno povrće.

Ovo niskokalorično povrće je bogato vodom (91 %), ugljenim hidratima (od kojih više od polovine čine dijetalna vlakna) kalijumom, vitaminom C i dobrom koncetracijom kalcijuma, gvožđa, fosfora, magnezijuma i vitamina B grupe (koji doprinose normalnom funkcionisanju nervnog sistema i normalnom energetskom metabolizmu, smanjuju stres, umor, poboljšavaju pamćenje).

Kod ove biljke lišće, stabljika i plod su jestivi. Mlade sočne glavice odlične su za svežu salatu (u tom obliku bez termičke obrade najviše zadržavaju vitamin C), mogu se kuvati na pari, dinstati, odlične su za čorbu (u ovu namenu se može koristi i mlado lišće), mogu se kombinovati uz meso.

Za zdrav probavni sistem

Kao namirnica bogata vodom i dijetalnim vlaknima čuva zdravlje probavnih organa. Keleraba se može pohvaliti dobrim udelom biljnih vlakana. Na 6,2 grama ugljenih hidrata (u 100 grama ploda) 3,6 grama čine biljna vlakna.

Biljna vlakna regulišu probavu, povećavaju iskoristljivost hrane, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata (ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi) i masti što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi i niže vrednosti holesterola. Ova vlakna nam brzo daju osećaj sitostu što je naročito poželjno u kontroli težine (sprečava se prejedanje), ona takođe čuvaju zdravlje creva, jačaju imunitet, sprečavaju zatvor, štite od raka debelog creva.

Ona je veoma dobar izvor vitamina C

Ovo povrće je odličan izvor vitamina C (na 100 grama ploda sadrži 62mg) jakog antioksidanta, koji suzbija slobodne radikale, štiti ćelije od oštećenja i starenja i štiti celokupan organizam. On jača imunitet, štiti nas od prehlade i gripa što čini kelerabom savršenom namirncom za zimu kada smo podložniji infekcijama.

Jedite kelerabu za dobro kardiovaskularno zdravlje

Keleraba pozitvno deluje na kardiovaskularno zdravlje zahvaljujući obilju kalijuma i vitamina C.

Kalijum (na 100 grama ima 350 mg ovog minerala) mineral koji reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu, opušta krvne sudove, reguliše srčani ritam, snižava krvni pritisak i stabilizuje ga i bitan je za dobar rad mozga.

Vitamin C stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove, čini ih elastičnijim, sprečava njihova oštećenja, snižava holesterol i smanjuje rizik od ateroskleroze.

Dobra za malokrvne osobe

Niskokalorično povrće poput kelerabe odlično je za umor, malaksalost i anemične osobe zbog vitamina C (koji poboljšava apsorpciju gvožđa) i gvožđa koji ulazi u sastav hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca i koji je zadužen za transport kiseonika.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici