Image
Curetina 1
Photo: stock-free.org (free for commercial use)

Hranjiva vrednost ćuretine zavisi od načina na koji je pripremamo i dela mesa koji koristimo. Minimalno prerađena ćurka je sjajan izvor proteina, vitamina i minerala. Međutim, fabrički prerađeno ćureće meso može biti sa visokim sadržajem šećera, konzervansa, nezdravih masti i natrijuma.

Da bi dobili zdravije i kvalitetnije meso, trudite se da kupujete od onih uzgajivača koji koriste prirodnu hranu za ishranu živine bez koncentrata.

Ćuretina je odličan izvor  biloški vrednih proteina i esencijalnih amninokiselina koji imaju važnu ulogu u našem organizmu, 85 grama daje nam  oko 24 grama proteina.

Što se tiče masnoće, ovo meso spada u posnija mesa, mesa koja su siromašna zasićenim mastima. Ono ima vrlo malo masti (30 grama mesa sadrži 1 gram masti) i to najviše dobrih polinezasićenih masti. Masti su pretežno zastuljene u koži. 

Ćuretina pruža vitamin B12, folat, selen, kalijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i kalcijum. Tamno meso ima više gvožđa nego belo meso.

Odličan izvor proteina za očuvanje mišićne mase

Starija generacija je u većem riziku od sarkopenije koja je praćena gubitkom mišićne mase i snage. Zato je njima potrebno da unose dovoljno proteina svakodnevno da bi sačuvali svoju mišićnu masu. Ćuretina kao nemasna kategorija mesa je odličan izvor bioloških vrednih proteina i njena konzumacija 4-5 puta nedeljno može pomoći očuvanju zdravlja mišića.

Može smanjiti rizik od raka debelog creva

Istraživanja su pokazala vezu između povećanog unosa mesa i karcinoma debelog creva, to se posebno odnosi na crvena mesa i njegove prerađevine. Preporuka je da  crvena mesa poput govedine, svinjetine zamenimo posnijim mesom poput piletine, ćuretine i time smanjimo rizik za ovu opaku bolest.

Smanjuje rizik za divertikulitis

Rizik za divertikulitis (oboljenje debelog creva) povećava ishrana koja je siromašna vlaknima a bogata crvenim mesom i masnoćama. 

Zamena jedne porcije crvenog mesa sa porcijom živinskog mesa poput piletine i ćuretine ili ribe smanjuje rizik od divertikulitisa za 20%. 

Sprečava anemiju

Kao dobar izvor gvožđa ćuretina je odlična protiv anemije, takođe sadrži folate i vitamin B12 neophodne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Podržava zdravlje srca

Meso sa visokim udelom masti nikako se ne uklapa u zdrav način ishrane, ta mesa nam pružaju velike količine zasićenih masti koje podižu nivo holesterola i povećavaju rizik za kardiovaskularne bolesti.

Srećom, ćuretina pripada kategoriji „posnijih“ mesa, pored toga što je siromašna zasićenim mastima ona je odličan izvor energije, biloški vrednih proteina i malo minerala.

Ona je bogata aminokiselinom arginin za koju su istraživanja pokazala da je neophodna za sintezu azot oksida koja širi krvne sudove, poboljšava dotok  krvi do organa i sprečava taloženje masnih naslaga  na zidovima krvih sudova i time čuvaju naše kardiovaskularno zdravlje.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici