Image
Jetra 1
Photo: pickpik.com (free for commercial use)

Jetra je neophodna za pravilno funkcionisanje tela. Ona čisti krv od štetnih toksičnih materija, luči probavne materije i skladišti vitamine i minerale (redistribuiraju). 

Svakodnevno smo izloženi toksinima koji mogu štetno delovati na našu jetru i ceo organizam.

Ishrana bogata  voćem, povrćem, agrumima i začinima pomoći će u detoksikaciji vaše jetre.

Pogledajte neke od namirnica koje su posebno dobre za jetru:

Korenasto povrće

Cvekla i šargarepa su bogate glutationom. Ove namirnice bogate flavonoidima i beta-karotenom pomažu jetri da se regeneriše.

Avokado, paradajz i spanać

Avokado je bogat glutationom, supstancom prisutnom u telu, koja vrši detoksikaciju našeg tela i štiti ćelije od oksidacije .

Spanać i paradajz stimulišu produkciju jetre i probavnih enzima.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno povrće je izuzetno bogato hlorofilom. Ovaj asimilativni pigment apsorbuje toksine iz okoline i pročišćava krv od teških metala.

Špargla

Špargla kao dobar diuretik pomaže procesu čišćenja organizma aktiviranjem funkcija jetre i bubrega koji eliminišu toksine.

Krstasto povrće

Krstasto povrće poput brokolija, kupusa i karfiola povećava proizvodnju enzima glukozinolata u telu, pomažući eliminaciji kancerogenih i drugih toksina.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je dobar izvor antioksidanata katehina, koji sprečava razne zapaljenske procese i važan je za rad jetre.

Jabuke

Jabuke, bogate pektinom, olakšavaju proces čišćenja jetre. Sok od od domaćih, hemijski netretiranih jabuka( organskih) se preporučuje za detoksikaciju jetre. 

Citrus

Citrusi (grejpfrut, limun) su još jedan izvor glutationa, vitamina C i antioksidanata, pomažu varenju, razlaganju masti i dobar su diuretik. Ovo voće podstiče produkciju  enzima za detoksikaciju jetre i žuči i poboljšavaju proces čišćenja jetre. 

Beli luk

Beli luk doprinosi zdravijoj jetri. On je bogat  sumporom koji aktivira jetrene enzime bitne za  eliminaciju toksina iz tela. On je takođe dobar izvor supstanci alicina i selena koji pomažu u čišćenju jetre.


 

Pratite nas na našoj Facebook stranici