Image
Voda i kafa 1
Photo: pikrepo.com (free for commercial use)

Da li i vi pripadate onoj grupu ljudi što prvo kad ustane mora da popije kafu navodeći razlog da bez nje bi mogli da započnu dan i da funkcionišu? Tačno je da kofein smanjuje pospanost, budi nas ali on podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma koje nas može dovesti u stanje dehidratacije koje naročito ujutru nije tako pametno.

Evo obrazloženja zašto!

Kada noću spavamo, ne unosimo vodu i naše telo je obično dehidrirano. Klinički je poznata činjenica da se negde između 3h pa do 10 - 11 h ujutru dogodi najviše srčanih i moždanih udara a jedan od razloga je upravo ta dehidriranost organizma (telo nema dovoljno tečnosti, raste viskoznost krvi, trombociti se lepe i osobe koje imaju predispozicije, koji imaju plakove na krvnim sudovima, aterosklerozu su posebno izložene tom riziku).

Kada ujutru prvo popijemo kafu, koja je jak diuretik, kofein iz nje stimuliše dodatno izbacivanje vode iz organizama, to nas može dovesti u još veću dehidrataciju, koja vodi u dodatno zgrušavanje krvi, raste krvni pritisak (buđenje naše telo doživljava kao malo stresno stanje, tada se luče kortizol i adrenalin što dodatno utiče na porast krvnog pritiska) i povećava se rizik od infarkta srca ili mozga.

Ujutru je najbolje da prvo popijemo čašu mlake vode koja će kroz pola minuta ući krvotok i rehidrirati naš organizam, ispraće masnoće iz grla, jednjaka, želuca, creva, razrediće krv, smaniće proces slepljivanja trombocita i obezbediće mozgu potreban kiseonik i vodu. 

Voda ne treba da bude ni hladna a ni vruća jer će želudac trošiti energiju na zagrevanje, odnosno hlađenje, vode do potrebne temperature tela. Vrela vodu ne voli ni jednjak, jer on nema zaštitnu barijeru kao želudac.

Kada ovo uradimo mi naš organizam rehidriramo, dajemo mu kiseonik, vodu, mozak je zahvalan i nakon toga možemo da popijemo domaći čaj sa medom ili propolisom, čašu vode sa isceđenim limunom, dobro je pojesti voće (detoksikovaće nam organizam, brzo će se svariti, pružiće nam vitamine, minerale, vlakna i glukozu koja će nam dati energiju).

Što se tiče kafe nju je preporučljivo popiti tek posle doručka.

Pratite nas na našoj Facebook stranici