Image
Mladi luk 1
Photo: pikrepo.com (free for commercial use)

Mladi luk je iz porodice Allium. On je pravo prolećno povrće, koje nam pored izuzetno prijatnog i osvežavajućeg ukusa pruža i mnogo važnih vitamina i minerala za normalno funkcionisanje organizma i treba ga koristiti u celosti, sa zelenim lišćem koje sadrži više važnih nutritivnih sastojaka nego sama glavica (ovaj zeleni deo biljke snižava nivo “lošeg” LDL holesterola i reguliše nivo šećera u krvi).

Ovaj luk je odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina K (1 struk mladog luka obezbediće 20 % preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina) i vitamina C, A, folata, minerala, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i pripada niskokaloričnim namirnicama.

Kako on deluje na naš organizam?

Jača kosti

Mladi luk je dobar izvor vitamina K. Ovaj vitamin je važan za zgrušavanje krvi, za zdrave i jake kosti, potpomaže ugradnju kalcijuma u kost, održava njihovu gustinu i smanjuje rizik od osteoporoze.

Jača imunitet

Kao odličan izvor vitamina C i A, koji su moćni antioksidanti, ovo povrće jača odbrambenu sposobnost organizma i štiti nas od raznih bakterijskih, gljivičnih, virusnih infekcija.

Odličan za varenje

Ovaj zeleniš je savršen izvor dijetalnih vlakana koja čuvaju zdravlje creva, poboljšavaju varenje i povećavaju iskoristljivost hrane.

Odličan izvor vitamina C

Vitamin C u njemu je jak antioksidant, čuva ćelije od oštećenja, jača imunitet, potpomaže sintezu kolagena koji obnavlja desni, kožu, krvne sudove, poboljšava apsorpciju gvožđa i sprečava anemiju.

Štiti vid

Ovo povrće čuva zdravlje vaših očiju zahvaljujući velikom udelu karotenoida. Vitamin A u njemu je snažan antioksidant koji neutrališe slobodne radikale, čuva ćelije oka od oštećenja i smanjuje rizik od makularne degeneracije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici