Image
Plava riba 1
Photo: pickpik.com (free for commercial use)

Magnezijum je neophodan za mnoge biohemijske procese u našem organizmu, uključujući prenošenje nervnih imuplsa, za opuštanje mišića. Takođe je neophodan za kontrolu šećera u krvi, regulaciju krvnog pritiska, za jake i zdrave kosti i zube i energiju.

Manjak magnezijuma je povezan sa nekim gastrointestinalnim problemima, kao što su Kronova bolest i celijakija.

Simptomi nedostatka magnezijuma mogu uključivati umor, slabost, nesanicu, zatvor, glavobolju, osećaj trnjenja u rukama i nogama, grčeve u mišićima. 

Koje su to namirnice dobar izvor ovog važnog minerala

Orašasti plodovi

Oko 30gr pečenih badema sadrži 80 mg magnezijuma. Dobar izvor magnezijuma su kikirki, seme bundeve, orasi. 

Orašasti plodovi su takođe bogati omega-3 masnim kiselinama, proteinima, kalcijumom ali su i prilično kalorični pa treba pripaziti na porcije koje unosite.

Avokado

Avokado je dobar izvor magnezijuma, a takođe je pun vitamina i minerala. Jedan avokado srednje velične obezbeđuje 15% preporučenog dnevnog unosa magnezijuma. Avokado je takođe bogat zdravim mastima, koji štite naše srce.

Plava riba

Da bi ste povećali unos magnezijuma, vitamina D i omega-3 masnih kiselina dodajte u ishranu ribu kao što je skuša, losos ili tuna barem dva puta nedeljno i zaštitite srce i krvne sudove.

Banane

Banane su poznate po tome što su dobre za srce jer sadrže kalijum, međutim one su i dobar izvor magnezijuma, jedna banana srednje veličine daće nam 32 mg važnog minerala magnezijuma.

Magnezijum se takođe nalazi u celovitim žitaricama, mahunarkama i tamno zelenom povrću, krompiru, jogurtu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici