Image
Bol u stomaku 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Heliko bakterija je gram negativna bakterija, anaerobna (živi bez pristustva kiseonika) i veoma otporna bakterija, koja može preživeti čak i u kiseloj sredini želuca i opstati u veoma nepovoljnim uslovima. Ova bakterija najčešće naseljava sluzokožu želuca i dvanaestopalačnog creva i jedan je od glavnih uzročnika gastritisa, čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crevu ako se ne leči na vreme.

Osobe inficirane ovom bakterijom obično nemaju nikakve simptome ali kako se bolest razvija pojavljuju se i simptomi poput problema sa varenjem, nadimanje i gasovi, mučnina, gorušica i bol u zelucu.

U slučaju pozitivnog laboratorijskog testa na ovu bakteriju, lekar će prepisati određenu terapiju ali će i naglasiti da bi pacijent trebao da povede računa o svojoj ishrani.

Tokom lečenje heliko bakterije treba izbegavati hanu koja stimuliše lučenje želudačne kiseline poput kafe, alkohola, gaziranih napitaka. Možete piti čaj od kamilice, ili hajdučke trave koji umiruje i ima antibakterijsko dejstvo. Poželjan je i čaj od majčine dušice ili koprive jer sprečava pojačano lučenje želudačnog soka.

Nije poželjna ni jako začinjena, kisela i masna hrana (suvomesnati proizvodi, kobasice, slanina), začini poput bibera jer mogu još više iritirati sluzokožu zeluca i stomak. Od začina možete koristiti kurkumu, origano, đumbir.

Voće i povrće

Za vreme lečenja heliko bakterije poželjno je jesti kuvano povrće i nekiselo voće, koje će poboljšati rad creva, neće opteretiti rad želuca i lako će se svariti. Voće bogato vlaknima i antioksidantima poput maline, kupine, crne ribizle, borovnice, jagode, brusnice, jabuke i kruške može suzbiti rast ove nepoželjne bakterije i svakako bi se trebalo naći na vašem meniju tokom terapije za ovu bakteriju. Povrće poput šargarepe, crnog luka, belog luka( bogat je alicinom koji ima jako antimikrobno dejstvo, on je prirodan antibiotik koji efikasno inhibira dejstvo heliko bakterije), slatkog krompira takođe treba uključiti u ishranu. Paradajz treba izbegavati jer podstiče lučenje želudačne kiseline što nije poželjno tokom lečenja.

"Dobre" probitske bakterije

Fermentisani mlečni proizvodi poput kefira, jogurta kao i probiotski suplementi, sadrže probiotske bakterije "dobre " bakterije koje regenerišu crevnu floru, a eliminišu patogene (nepoželjne) mikroorganizme. Ovi proizvodi smanjuju rizik od dijareje ili zatvora koji su česti tokom lečenja.

Maslinovo ulje, riblje ulje

Maslinovo i riblje ulje je bogato omega-3 i omega-6 masnim kiselinama sa snažnim protivupalnim dejstvom, smanjuju upalu želuca i sprečavaju razmnožavanje ove nepoželjne bakterije.

Krstasto povrće

Krstasto povrće poput brokolija, karfiola i kupusa je bogato hranjljivim materijama, vitaminima, mineralima i blagotvorno deluje na digestivni sistem i štiti sluzokožu želuca. Povrće iz ove grupe, sadrži glukozinolate čijom se razgradnjom stvaraju jedinjenja za koje je dokazano da mogu pomoći u zaštiti od nekih oblika raka.

Ovo povrće je lako svarljivo, sprečava rast ove bakterije u crevima i smanjuje bolove u želucu koji se obično javljaju tokom lečenja.

Meso i riba

Belo meso poput (piletine i ćuretine) i ribe, imaju nizak sadržaj zasićenih masti, daju nam osećaj sitosti zbog obilja proteina i ne opterćuju organe za varenje pošto se lakše vare od crvenog mesa, treba ga pripremati kuvanjem, pečenjem ili na roštilju, izbegavati prženje u dubokom ulju.

Integralne žitarice

Belo brašno i peciva od beloga bršna kao i kukuruzno brašno treba zameniti integralnim žitaricama i njihovim proizvodima koji su puni dijetalnih vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata. 

Pratite nas na našoj Facebook stranici