Image
Feferone 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Ljute papričice, čili, kajenski biber i feferoni članovi su porodice povrća Capsicum. 

Ove paprike su bogate biljnim vlaknima, vitaminima i mineralima, imaju vrlo malo kalorija i veoma su lekovite.

Čili paprike se mogu koristiti sveže, osušene i u prahu.

Zašto su ljute papričice tako zdrave?

Pune su važnih nutrijenata

Ljute papričice su sjajan izvor dijetalnih vlakana, vitamina (C, A, K piridoksin, folata), minerala (kalcijuma, kalijuma, fosfora, magnezijuma) koji jačaju imunitet, smanjuju umor, iscrpljenost, povoljno deluju na nervni sistem i organe za varenje. Konzumirajte ih tokom zimskih meseci i zaštiti se od prehlade i gripa.

 Mogu ublažiti simptome artritisa

Namirnice koje sadrže kapsaicin poput ljutih papričica imaju protivupalno dejstvo (sprečavaju upalne procese u organizmu i smanjuju rizik od nastanka artritisa) i analgetsko dejstvo, ublažavaju bolove kod reume, artritisa. Na tržištu se mogu naći kreme sa kapsaicinom koje se nanose na bolno mesto, brzo deluju i efikasno otklanjaju bol.

Bićete srećniji

Ove paričice podstiču lučenje hormona sreće pa ćete se nakon njihove konzumacije osećati srećnije i zadovoljnije.

Za zdravu crevnu floru

Kapsaicin koji ljuta paprika ima u izobilju može pomoći protiv heliko bakterije koja izaziva mučninu, nadutost, loš zadah ili ozbiljnije probleme kao što su čir na želucu, dvanaestopalačnom crevu i gastritis.

Deluju kao antioksidant

Slatke i ljute paprike sadrže moćne fitohemikalije (antioksidante) koje pomažu u suzbijanju opasnih slobodnih radikala, sprečavaju oksidativne procese u ćelijama i smanjuju rizik za hipertenziju, neurološke poremećaje, dijabetes.

Oslobodite se viška kilograma

Kapsaicin u ljutim paričicama podiže telesnu temperature tela (termogeneza) što podstiče sagorevanje dodatnih kalorija, ubrzava metabolizam i topljenje masnih naslaga. Eto dobrog razloga da ih uključite u svoju ishranu i zdravo mršavite. 

Čuvaju zdravlje srca

Kapsaicin u ovim papričicama čuva srce, snižavanjem nivo holesterola, triglicerida i sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka. Sve ovo doprinosi dobroj funkciiji kardiovaskularnog sistema, poboljšava cirkulaciju, jača arterije i smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze koje je vodeći uzrok nastanka srčanog udara.

 

Pratite nas na našoj Facebook stranici