Image
Praziluk 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Praziluk naučno poznat kao (Allium porrum) srodan je belom lukom, crnom luku i vlašcu,ali je znatno blažeg ukusa od njih i sa većim sadržajem proteina, vitamina C, A  i izuzetno je zdrava i korisna namirnica koju bi trebalo da uključite u svoju ishranu.

Prazluk ima blagi ukus na luk i za ishranu se koriste zadebljala sočna stabla sa glavicom. U svom sirovom stanju povrće je hrskavo i čvrsto. Koristi se za pripremu salata, ukusnih čorbica, gotovih jela i industrijski se suši.

Osim toga što je dobar izvor vlakana, vitamina (C, A folne kiseline, piridoksina), minerala (gvožđa, mangana, magnezijum), alicina (jakog antioksidanta koji snižava krvni pritisak i jača otpornost organizma prema raznim infekcijama) i drugih nutrijenata on je i niskokalorična namirnica.

Preporuka je koristiti ga što više u svežem stanju da bi zadržali i iskoristili što više njegovih hranljivih sastojaka.

Jača imunitet i čuva dobar vid

Praziluk je odličan izvor vitamina A, jakog antioksidanta, koji jača naš imunitet, čuva vid, štiti sluznice organa za varenje, disanje, važan je za pravilan rast i razvoj dece, neophodan za zdravu i lepu kosu, kožu, nokte.

Za jake kosti

Ovo povrće  je veoma dobar izvor vitamina K koji zgrušava krv da bi sprecio prekomerno krvarenje nakon povreda, a i dobar je za zdravlje kostiju, čuva njihovu gustinu i smanjuje rizik od osteoporoze. 

Poboljšava probavu

Kao odličan izvor vlakana povoljno deluje na digestivni sistem, podstiče kretanje creva, njihovo pražnjenje, eliminaciju toksina i štetnih materija, sprečava zatvor i doprinose boljem iskorišćenju hranljivih materija.

Štiti od raka

Praziluk sadrži određenu količinu fitohemikalije kempferol, za koju se dokazano da smanjuje rizik od raka i da štiti krvne sudove.

Smanjuje rizik od ateroskleroze

Ovo povrće takođe sadrži i folnu kiselinu, koja regulše nivo homocisteina u krvi, sprečava njegovo nagomilavanje čime smanjuje rizik od nastanka ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.


 

Pratite nas na našoj Facebook stranici