Image
Maslacak 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Maslačak (Taraxacum) višegodišnja biljka koja pripada porodici glavočika bogata je vitaminima A, C, K, folatima obezbeđuje nam minerale kalijum, gvožđe, magnezijum, bakar, cink, kalcijum i koristi se za pripremu salata, soka, sirupa, čaja, tinktura.

Svi njegovi delovi su lekoviti - koren, list, cvet (koriste se za pripremu sirupa i tinktura koji čiste krv, otvaraju apetit, snižavaju holesterol) i stabljika (sok iz ovog dela biljke može vam pomoći za bradavice).

Zeleno lišće maslačka (koje se bere obavezno pre cvetanja biljke) je prepuno korisnih vitamina, minerala i fitohemikalija i savršeno je za prolećnu vitaminsku salatu i preporučuje se u ishrani starijih osoba i trudnica. Ono je zahvaljujući visokom udelu kalijuma odličan diuretik, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, čisti organizam od toksina i štetnih materija, povoljno deluje na rad bubrega, otklanja nadutost. Čaj od ovog dela biljke je odličan za lečenje infekcija urinarnog trakta.

Koren maslačka bi trebalo brati na jesen jer je tada on najbogatiji inulinom - prebiotikom koji hrani “dobre” bakterije u crevima, snižava nivo holesterola, doprinosi stabilizaciji šećera u krvi i jača naš imunitet. Čaj od korena maslačka je odličan čistač krvi i odlična pomoć kod zatvora.

Štiti vid

Sadrži lutein i zeaksantin moćne antioksidante koji čuvaju ćelije oka od oksidativnog oštećenja i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije.

Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Koreni maslačaka je odličan izvor inulina, vlakna koja povoljno deluju na varenje, daju nam duži osećaj sitosti nakon jela i za koja je dokazano da stabilizuju nivo šećera u krvi čime smanjuju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Antioksidativna i protivupalna svojstva maslačka mogu zaštititi od dugoročnih komplikacija dijabetesa tipa 2 (poput srčanih bolesti).

Potpomaže zarastanje rana

Sadrži Vitamin C i vitamin K koji su korisni u slučaju povrede. Vitamin K pospešuje zgrušavanje krvi i sprečava dugo krvarenje nakon povreda. Vitamin C moćan antioksidant koji jača imunitet, štiti nas od infekcija i podstiče sintezu kolagena koji regeneriše kožu i ubrzava process zarastanja rana.  

Ima blagotvorno dejstvo na zdravlje srca

Maslačak snižava nivo “lošeg” LDL holesterola dok povećava nivo “dobrog” HDL holesterola čime čuva zdravlje srca zahvaljujući svom sastavu.

Maslačak je namirnica sa puno vlakana, kalijuma (koji snižava krvni pritisak) i dobar su izvor vitamina zdravih za srce poput folata (koji smanjuju rizik za srčani udar) i vitamina C (obnavlja krvne sudove, popravlja oštećenja).
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici