Image
Policisticni jajnici 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) je jedan od najčešćih stanja sa kojim se suočava nekoliko miliona žena širom sveta.

PCOS je najčešći endokrinološki poremećaj koji pogađa preko 10 % ženske populacije u reproduktivnom dobu i koji može uticati na celokupno zdravlje i izgled žene. Najčešći simptomi koji prate ovaj hormonski poremećaj jesu gojaznost, akne i problematična koža, izražena maljavost, neredovne i oskudne menstruacije, česta promena raspoloženja, sterilitet. Pacijenti sa ovim stanjem su takođe u većem riziku od razvoja dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Nakon postavljene dijagnoze lekar će vam prepisati terapiju ali je i od velikog značaja korigovati način ishrane kako bi se bolest držala pod kontrolom i sprečile dalje komplikacije.

Predlažemo vam neke od načina kako bi kontrolisali ovaj sindrom:

Birajte namirnice sa niskim glikemijskim indeksom

Kod velikog broja žena sa ovim sindromom utvrđena je insulinska rezistencija što ih izlaže većem riziku od dobijanja dijabetesa tipa 2 pa je pravilan odabir namirnica od posebne važnosti.

Potrebno je uključiti namirnice bogate biljnim vlaknima (koja usporavaju varenje ugljenih hidrata i sprečavaju nagli skok šećera u krvi) i složenim ugljenim hidratima poput integralnih žitarica, ovsenih pahuljica, lana, batat krompira, orašastih plodova, povrća, voća.

Prerađene (rafinisane) ugljene hidrate i njihove proizvode (belo brašno, hleb, peciva od belog brašna, beli pirinač) treba izbegavati, kao i druge namirnice bogate ugljenim hidratima i šećerima (beli krompir, osvežavajuća bezalkoholna pića, slatkiše, džem), gotova jela.

Uključite više voća i povrća

Voće i povrće je bogato vlaknima, vodom, vitaminima i minerlima i svakako bi trebalo da se nađe na meniju.

Uključite više lisnatog zelenog povrća (spanać, blitva, zelena salata, rukola, kelj), kupusnjače (brokoli, karfiol, kupus), a smanjite unos skrobastog (kukuruz, krompir, grašak).

Povrće poput krastavca, paradajza, tikvica je bogato vodom, vlaknima i hranljivim materijama, a siromašno kalorijama i svakako je poželjno na meniju za osobe sa ovim sindromom koji često imaju problema sa viškom kilograma.

Spanać, kelj i drugo lisnato zeleno povrće je bogato vitaminima B grupe za koje su istraživanja pokazala da više od 80 % osoba sa ovim sindromom imaju njihov nedostatak. Vitamini iz ove grupe su povezani sa mnogim simptomima PCOS: insulinska rezistencija, gojaznost, teškoća sa začećem.

Izbegavajte proizvode na bazi mleka za koje se smatra da mogu povećati nivo insulina što može pogoršati akne, problem sa kožom ali i druge simptome.

Nemasno meso

Prednost dajte posnijem mesu, sa manjim sadržajem masti (piletina, ćuretina) dok crevena mesa i industrijske prerađevine (šunka, parizer) izbegavajte. 

Meso iz komercijalnog uzgoja može sadržati antibitoike i hormone koji mogu dodatno uticati na ljudske hormone pa bi osobe sa hormonskom neravnotežom trebale prednost da daju organskom mesu.

Zdrave masti

Zdrave masti su izvor esencijalnih masnih kiselina koje su ključne za pravilno balansiranje hormona i za kontrolu telesne težine.

Mnogo je zdravih masti (avokado, masna riba, maslinovo ulje) u kojima možete uživati, a pritom su veoma važne u ishrani osoba sa ovim sindromom. Omega-3 masne kisline, čiji su dobar izvor riba (sardina, skuša, losos, haringa), laneno seme, orasi, semenke imaju protivupalno dejstvo, doprinose normalnoj funkciji srca i štite od kardiovaskularnih bolesti koje su čest pratilac ovog sindroma.

Izbegavajte prerađenu hranu jer sadrži puno trans masti (margarin, čips, brza hrana, keks, lisnata testa, suhomesnate prerađevine) koji povećavaju rizik od neplodnosti, kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa tipa 2. Koristite hladno ceđena ulja, koja nisu prošla proces termičke ili hemijske obrade kao što su maslinvo ulje i druga biljna ulja.

Još jedan jako bitan savet je da ne preskačete obroke, da pijete dovoljno tečnosti i da budete što više fizički aktivniji.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici