Image
Indijski orah 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Indijski orah je orašasti plod koji vodi poreklo iz Brazila i prava je riznica vitamina (C, B1, B6, folna kiselina), minerala (gvožđa, bakra, magnezijuma), mononezasićenih masti, esencijalnih aminokiselina, antioksidanata, dijetalnih vlakana, enzima koji nas snabdevaju energijom, osiguravaju dobar metabolizam i snažan imunitet.

Ovi orašasti plodovi slatkastog ukusa i prijatnog mirisa su savršena i zdrava grickalica i ukusan dodatak jelima sa piletinom, salatama, sosevima, kolačima.

Navodimo vam neke od prednosti konzumiranja ovih orašastih plodova

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Studije su pokazale da hranljivi sastojci u indijskom orahu poput nezasićenih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, proteina, vitamina, minerala i antioksidativnih jedinjenja pokazuju protivupalno, antikancerogeno dejstvo i pružaju dobru zaštitu srca. Konzumiranje orašastih plodova smanjuje oksidativni stres, pomaže u povećanju dobrog HDL i snižavanju lošeg LDL holesterola. Šaka orašastih plodova dnevno kao deo ishrane sa malo masti može smanjiti rizik od srčanih bolesti pokazala su istraživanja.

Čuva dobar vid

Kao namirnica sa visokom koncetracijom luteina, antioksidativnog pigmenta zeaksantina i drugih antioksidanata održava dobro zdravlje očiju, štite oči od štetnih UV zraka i smanjuje rizik od degeneracije oka.

Za zdrav nervni sistem

Redovnom konzumacijom ovih plodova obezbeđujemo organizam i važnim mineralom magnezijumom čiji nedostatak u organizmu može dovesti do mnogih zdravstvenih problema. Ovaj mineral dorpinosi normalnoj funkciji nervnog sistema (nervoza, glavobolja, nesanica i loše raspolženje mogu biti posledica njegovog nedostatka), pravilnom srčanom ritmu, dobroj probavi i zdravim i jakim kostima i zubima.

Negovana i zdrava koža

Visok udeo minerala cinka, selena, gvožđa, bakra, fosfora, proteina i antioksidanata u indijskom orahu pomoći će da vaša koža izgleda blistavo, sjajno i zdravo. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale i usporavaju starenje kože dok bakar doprinosi sintezi kolagena bitnog za elastičnost kože.

Smanjuje rizik od raka

Jedna od glavnih blagodati jedenja ovih ukusnih orašastih plodova je što mogu smanjiti rizik od razvoja tumora zahvaljujući obilju minerala bakra i flavonoida-proantocijanidina. Proantocijanidini su supstance koje poseduju jako antioksidativno dejstvo, blokiraju dejstvo slobodnih radikala i zaustavljaju rast ćelija tumora.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici