Image
Radic 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Radič je jarko crveno lisnato povrće usko povezano sa cikorijom (Cichorium intybus), pa se često naziva crvena cikorija. Čest je sastojak italijanskih kuhinja, dodaje se salatama i odličan je prilog uz meso ili rižoto.

Ovo lisnato hrskavo povrće je odličan izvor biljnih vlakana, vitamina C, A, E, K i vitamina B grupe, on nam pruža i minerale bakar, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum, cink, mangan i selen.

Vitamin K u radiču učestvuje u procesu zgrušavanja krvi i bitan je za jake i zdrave kosti, smanjuje rizik od osteoporoze, dok vitamin C, jak antioksidant, čuva ćelije od štetnih slobodnih radikala, jača imunitet, stimuliše sintezu kolagena koji regeneriše kožu, kosti, krvne sudove.

Zašto je dobro uključiti ga u ishranu?

Dobar u borbi protiv anemije

Kao hrana sa dosta gvožđa i vitamina C (koji poboljšava apsorpciju ovog važnog minerala) radič može sprečiti anemiju.

Odličan je za probavu

On povoljno deluje na varenje, poboljšava iskoristljivost hrane, podstiče kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, sprečava zatvor, hemoroide, smanjuje rizik od raka debelog creva, snižava holesterol zahvaljujući obilju biljnih vlakana.

Može vam pomoći u zdravom mršavljenju

Kao namirnica bogata vlaknima a sa malo kalorija radič je odličan za zdravo mršavljenje. Vlakna kojima je ova biljka bogata daju nam duži osećaj sitosti nakon jela, čime sprečavamo prejedanje i preterani unos kalorija.

Reguliše nivo šećera u krvi

Radič ima visok udeo vlakna, inulina, koji snižava nivo šećera u krvi i doprinosi njegovoj stabilizaciji pa je on koristan posebno za dijabetičare.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici